Hoe belangrijk is overleg met de buren bij het bouwen in een binnenstedelijke context? Bij dit bouwplan aan de Haagse Wagenstraat hebben wij intensief contact met de buren onderhouden en zijn we tot bouwkundige oplossingen gekomen, waar alle partijen zich prettig bij voelden.
Project: | 17140 |
Jaar: | 2017 |
Locatie: | Den Haag |
Omschrijving: | Driedubbele dakopbouw |
Werkzaamheden: | definitief ontwerp, kostenraming, ontwerp, schetsontwerp, voorlopig ontwerp |
Het plan behelst het maken van diverse aanbouwen en een gehele nieuwe bouwlaag op de bestaande panden aan de steeg.
Vanuit de straat gezien lijkt dit in eerste instantie een pand als alle anderen. De bebouwing is echter bijzonder, vanwege de naastgelegen steeg. De bebouwing loopt namelijk helemaal door naar achteren en bestond oorspronkelijk uit allemaal achter elkaar geplaatste gebouwdelen. In de oude situatie waren er een bakkerij en een dienstwoning aanwezig. In ons ontwerp zijn er zeven woningen met een eigen entree vanuit de steeg plus een winkelfunctie gerealiseerd.
In totaal zijn er maar liefst drie dakopbouwen op de verschillende bouwvolumes geplaatst, waardoor er meer woonruimte gecreëerd is. De dakopbouwen hebben allemaal een kapvorm, maar zijn verschillend in vorm en hoogte zodat de oorspronkelijke bouwdelen zichtbaar blijven.
Bij onze eerste schetsen hadden wij buitenruimte aan de achterzijde van de woningen aan de steeg getekend. Het ontwerp stuitte op flinke bezwaren van de buren die zich in hun privacy aangetast voelden. Na diverse schetssessies met de omwonenden hebben we uiteindelijk een ontwerp weten te maken waarbij de nieuwe woningen zoveel mogelijk aan de steegzijde zijn georiënteerd. In overleg met de buren hebben we er ook voor gekozen de met dakpannen belegde kapjes een kwart slag te draaien. Op deze manier hebben de buren ook na deze grootschalige verbouwing zicht op de lucht, middels diverse doorkijkjes tussen de kappen door.
Door op deze manier in goed overleg met de omwonenden tot een oplossing te komen, is een ontwerp gemaakt dat goed in de omgeving past. Bij deze grootschalige verbouwing en renovatie is uiteindelijk voor een plan gekozen dat passend is voor zowel de opdrachtgever, als de gemeente Den Haag en de buren.
Met deze twee markante dakopbouwen in de Vruchtenbuurt hebben wij de hoek van dit bouwblok weer één mooi geheel gemaakt. Wij hebben tien jaar geleden de optopping van het naastgelegen pand aan de Mient namelijk ook ontworpen. Voor deze opbouwen mochten we dus voortborduren op de bestaande naastgelegen dakopbouw én de onderliggende architectuur, een buitenkans!
ga naar projectOp loopafstand van het Scheveningse strand naar je werk gaan, wie wilt dat nou niet? Daarom werd het voor onze opdrachtgever eind 2017 tijd om serieus te gaan nadenken over het uitbreiden van zijn kantoor. Dit werd het startpunt van een uitgebreid proces van overleg over wensen en mogelijkheden tot het vergroten van dit honderd jaar oude pand. Een goede drie jaar later kan het resultaat in gebruik genomen worden.
ga naar projectIn de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de optopping is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.
ga naar projectVerbouwing van woning combineert traditionele en moderne bouw
ga naar projectDit voormalige kantoorpand aan de Mauritskade in Den Haag is met een slim ontwerp omgebouwd tot een short-stay appartementencomplex. De uitdaging lag hierbij in het creëren van appartementen met genoeg licht en ruimte. Door creatief en efficiënt om te gaan met de ruimte hebben we per verdieping drie appartementen kunnen realiseren. Daarbij is er een dakopbouw ontworpen om het oppervlak te vergroten. Door de appartementen te laten verspringen komt in ieder appartement de optimale hoeveelheid licht binnen. Het resultaat is een aangename leefomgeving.
ga naar projectDeze dakopbouw in Bezuidenhout is een mooi voorbeeld van hoe een extra woonlaag toegevoegd kan worden aan een straat. De dakopbouw is al de vierde opbouw in hetrijtje en identiek aan de dakopbouw van de buurpanden. Door de dakopbouwen zorgvuldig te detailleren en goed op elkaar aan te laten sluiten ontstaat er een nieuwe eenheid.
ga naar projectDeze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel.
ga naar projectMet een uitbreidend gezin ontstond de wens voor meer ruimte: een dakopbouw als oplossing. Tijdens het ontwerpproces zijn de architectuur en details vanhet bestaande pand goed bestudeerd. Hierdoor kon er een ontwerp gemaakt worden waar de duidelijk nieuwe toevoeging aan het geheel toch ook goed aansluit bij de architectuur van het bouwblok.
ga naar projectNu eindelijk de extra ruimte! Deze woningen in Scheveningen werden te klein voor de wensen van de bewoners. De locatie dichtbij het strand en de buurt wilden ze niet verlaten voor een grotere woning. Wij hebben een ontwerp gemaakt om hun eigen karakteristieke Schipperswoningen van extra leefruimte te voorzien om hun woonwensen te vervullen.
ga naar projectJe woont met veel plezier in een huis maar het is net niet groot genoeg om te voldoen aan al je woonwensen. Tegen dit probleem liepen onze opdrachtgevers ook aan. De twee-onder-een-kap woning bood niet meer genoeg ruimte. Een moderne dakopbouw zorgt ervoor dat noodgedwongen verhuizen niet nodig is.
ga naar projectIn het Haagse Duinoord hebben wij deze moderne dakopbouw ontworpen. De opbouw bevind zich op een kruising aan de Groot Hertoginnelaan, hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de stad. Door het vele glas, met de openen vouwdeuren die toegepast zijn, kan je vanuit alle hoeken van dit uitzicht genieten.
ga naar projectDe optopping is onderdeel van een kenmerkend bouwblok op de Laan van Nieuw Oost-Indië als wel op de Juliana van Stolberglaan. Het bouwdeel aan de Laan van Nieuw Oost-Indië is een lager, meer ondergeschikt deel dan het bouwdeel aan de Juliana van Stolberglaan. Ook met de opbouw erop is het nog de bedoeling dat dit blok aandoet als een meer ondergeschikt bouwdeel dan het trappenhuis en het pand om de hoek. Daarom is de nieuwe opbouw in hoogte nog net lager gehouden dan het trappenhuis.
ga naar projectMidden in Amsterdam biedt deze dakopbouw met twee dakterrassen een oase van rust. Grote ramen kenmerken deze moderne dakopbouw in Amsterdam en brengen extra daglicht in de woning. Onze opdrachtgever zocht naar een manier om de woning uit te breiden en binnen met buiten te verbinden. Met aan zowel de voorzijde als achterzijde een dakterras maakt deze dakopbouw dat mogelijk.
ga naar projectDe dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw.
ga naar projectIn het Haagse Valkenboskwartier wordt dit bouwblok afgemaakt met een nieuwe bouwlaag. Vlak na de oorlog werd het complete bouwblok verbouwd, waarbij de oorspronkelijke metselwerkpilasters afgeknot werden om het blok te voorzien van een eenvoudige, doorlopende dakrand. Na een intensief traject van ontwerpen en veel overleg met de Haagse welstandcommissie zal de oorspronkelijke dakrand met metselwerkpilasters in ere hersteld worden. De hoek van de straat wordt daardoor weer architectonisch aangezet.
ga naar projectDe dakopbouw op de Mient in Den Haag is uitgevoerd met een doorgemetselde gevel. De woonkamer is naar de dakopbouw verhuisd en de slaapkamers zijn op de tweede verdieping geplaatst. Voordeel hiervan is dat de slaapkamers in de zomer koel blijven en de woonkamer direct aan het dakterras ligt. Tevens is deze indeling wat kosten betreft interessant. We hebben ervoor gekozen om de houten balken van bouwmuur tot bouwmuur te laten overspannen. Hierdoor is de dakopbouw geheel flexibel in te delen. In dit geval hebben de bewoners ervoor gekozen om de dakopbouw een grote ruimte te laten.
ga naar projectHet project betreft het realiseren van een dakterras met een klein entreegebouwtje, ook wel duivetil genoemd. Materiaal en kleurstelling van het dakterras en het kleine opbouwtje komen met elkaar overeen, waardoor een harmonisch geheel ontstaat. In het opbouwtje is ruimte voor opslag van tuinstoelen, plantenbakken, etc. Ook is er een wateraansluiting en buitenkraan.
ga naar projectAlle hoekpanden aan dit plein in Den Haag kenmerken zich door de verschillende torentjes. Wij hebben een dakopbouw ontworpen waarbij het karakteristieke torentje doorgezet is in de opbouw. De gevel ligt iets terug ten opzichte van de bestaande voorgevel, maar wordt ter plaatse van de portiek doorgemetseld.
ga naar projectDe rijwoning aan de Zonnebloemstraat is opgebouwd met een extra slaapverdieping met badkamer en dakterras. Door deze dakopbouw verandert de woning van een 4-kamer woning naar een 6-kamer woning. De nieuwe open trap is boven de bestaande trap gepositioneerd en boven de nieuwe trap bevindt zich een daklicht. Op deze wijze treedt het daglicht diep in de woning. De dakopbouw is ontworpen in contrast met de bestaande architectuur maar volgt wel het ritme van de bestaande gevel.
ga naar projectHet is de taak van de gemeente om te zorgen voor voldoende zonlicht. Om dit te reguleren zijn bezonningsnormen opgesteld. Aan deze normen moet worden voldaan bij bouwprojecten, zoals een dakopbouw.
ga naar project