ga terug naar projectenoverzicht

Extra ruimte voor Schipperswoningen in Scheveningen

Nu eindelijk de extra ruimte! Deze woningen in Scheveningen werden te klein voor de wensen van de bewoners. De locatie dichtbij het strand en de buurt wilden ze niet verlaten voor een grotere woning. Wij hebben een ontwerp gemaakt om hun eigen karakteristieke Schipperswoningen van extra leefruimte te voorzien om hun woonwensen te vervullen.

Project: 19001
Jaar: 2020
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Meer leefruimte door een dubbele dakopbouw voor Schipperswoningen in Scheveningen
Werkzaamheden: bouwbegeleiding, bouwvoorbereiding, definitief ontwerp, ontwerp, voorlopig ontwerp

De dakopbouwen zijn in een bouwteam gemaakt. De buren hadden beiden de wens om extra woonruimte aan hun woning toe te voegen. Door vanaf het begin met elkaar om tafel te gaan en de wensen met elkaar te bespreken is het proces soepel verlopen. Dit maakte het mogelijk om een eenheid te maken van de dakopbouwen. Door de samenwerking konden de bouwkosten ook lager worden omdat de aannemer beide optoppingen in één keer kon bouwen.

Het ontwerp is in goed overleg met de gemeente gemaakt. Het ontwerp diende aan te sluiten bij de eenheid van deze buurt, wat een beschermd stadsgezicht is. De verhoudingen tussen de gevel, het dak, de dakkapel en de omgeving zijn onderzocht. Uiteindelijk was de welstands- en monumenten commissie van de gemeente Den Haag erg te spreken over het eindresultaat. De welstands- en monumentencommissie schrijft in haar beoordeling:

dakopbouw-tweeondereen-768x525

De commissie spreekt haar waardering uit over de architectonische uitwerking. De bestaande gevel en de nieuwe eerste en tweede verdieping zijn nu én een overtuigend geheel én een passend onderdeel van de straatwand.

3-test-voor-768-2

Bij iedere woning is een volledige verdieping toegevoegd. De bestaande metselwerk voorgevel is doorgetrokken met dezelfde ornamenten op de 1e verdieping. De dakopbouwen zijn voorzien van een kap aan de voor- en achterzijde. Dit zorgt voor een afronding van het pand. Aan de voorzijde is een dakkapel gemaakt die aansluit bij het straatbeeld, maar niet alle aandacht vraagt. Het straatbeeld van de Schipperswoningen is behouden. De dakopbouwen zijn passend bij de omgeving en een verrijking voor de buurt.

7-dakopbouw-tweeondereen-opbouw-uitvoering-768