ga terug naar projectenoverzicht

Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers

Verbouwing van woning combineert traditionele en moderne bouw

In het Bezuidenhout aan de Carel Reinierszkade hebben wij een dakopbouw ontworpen waarin de traditionele jaren 30 stijl is gecombineerd met een moderne stijl. Op de hoek is de dakopbouw doorgemetseld en zijn de stalen kozijnen conform de originele stalen kozijnen. Aan de achterzijde is extra ruimte gecreëerd middels een uitkraging. Deze uitkraging bestaat uit een gestuct kader met daarin een grote glazen vliesgevel. 

Project: 12001
Jaar: 2012
Locatie: Carel Reinierszkade - Den Haag
Omschrijving: Baksteen dakopbouw met gestuct kader



"Gestucte kaders verbinden oud met nieuw"


"De gestucte kaders van de dakopbouw sluiten goed aan op de bestaande bebouwing, terwijl het tegelijkertijd een moderne uitstraling geeft aan het gebouw"

dakopbouw-a-gevelaanzicht-nieuw dakopbouw-b-gevelaanzicht-bestaand dakopbouw-c-plattegrond-bestaand-en-nieuw

Deze verbouwing geeft de bewoners een extra badkamer en twee ruime extra slaapkamers, die een mooi uitzicht geven op het Park Overbosch en Het Eerensplein. 


9-traditionele-dakopbouw

Tijdens de bouwwerkzaamheden vinden alle bewegingen van en naar de dakopbouw buitenom plaats. Zodoende is er zo min mogelijk hinder tijdens de bouwwerkzaamheden. Nadat de dakopbouw wind- en waterdicht is zal pas het trapgat naar de bestaande woning worden gemaakt.

10-traditionele-dakopbouw2
dakopbouw-exterieur-detail-stalen-kozijnen
Vlierboomstraat

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
Blaricumseplein

De portiek bovenwoningen aan het Blaricumseplein in de wijk Rustenburg zijn vergroot met dakopbouwen. Het uitgangspunt van deze dakopbouw is om de eigenschappen en karakteristieken van het plein zoveel mogelijk in tact te houden. Daarom zijn dezelfde materialen toegepast bij de dakopbouw. Zo wordt het metselwerk doorgetrokken en de beeldbepalende witte dakrand komt terug in de dakopbouw.

ga naar project
Dakopbouw Newtonstraat

Deze opbouw is opgeleverd in mei 2013 en staat aan de Newtonstraat in het Valkenboskwartier in stadsdeel Segbroek. De opbouw herhaalt de klassieke detaillering van de oorspronkelijke woning. Dit is door de aannemer (Kolthoff loodgieters en aannemersbedrijf) bijzonder nauwkeurig en netjes gedaan. Een uitstekend voorbeeld van het herhalen van het bestaande. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

ga naar project
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
Zinken kap in Statenkwartier

Deze opbouw is gebouwd in de Frankenslag, een rijksbeschermd stadsgezicht in het Statenkwartier. Dit betekend dat de opbouw zowel door de welstand als door de monumentenzorg wordt beoordeeld. We zijn in dit ontwerp respectvol opgegaan met het bestaande. De opbouw heeft aan de voorzijde een steile schuine zinken kap met dakramen. De zinken kap oogt op dit moment nog glanzend en nieuw, echter zink is een materiaal dat mooi verouderd. Op den duur zal het doffer worden en zich meer voegen naar het bestaande.

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
Lunterenstraat

In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de dakopbouw is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.

ga naar project
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project