Duurzaamheid

Labelsprongen door dakopbouw
Met het bouwen van een dakopbouw op je woning kunt u een duurzamere woning maken en zodoende energie labelsprongen maken. Een dakopbouw op een portiekbovenwoning met houtskeletbouw dak kan al gauw een labelsprong mogelijk maken van energielabel G naar energielabel D. Hieronder vindt u een overzicht van diverse mogelijkheden om een duurzame dakopbouw te bouwen.

Na-isoleren
Een dakopbouw zorgt ervoor dat het bestaande (in veel situaties) ongeïsoleerde dak, geïsoleerd wordt. Het is slim en eenvoudig om ook direct het niet bebouwde gedeelte van het dak na te isoleren. Zodoende wordt uw gehele oude dak nageïsoleerd. De dakopbouw zelf zal aan de geldende bouwregelgeving voldoen en is daarom hoogwaardig geïsoleerd. Om nog meer energie te besparen kunt u ook uw bestaande woning na-isoleren en enkel glas vervangen door HR++ isolatiebeglazing. 

groen-dak-duurzame-dakopbouw

Groen dak
Ruimten onder een plat dak worden in de zomer vaak onaangenaam warm. Doordat de zon vaak de gehele dag op een zwart oppervlakte staat, kan de temperatuur op een dak flink oplopen (tot wel 70 graden) . Door gebruik te maken van een groen dak zal de temperatuur van het dak niet verder oplopen dan 37 graden, hierdoor blijft ook de onderliggende woning in de zomer koeler. Bovendien zorgt een groen dak voor verlaging van de druk op het riool, vergoot het de biodiversiteit in de stad en zorgt het voor een betere geluidsdemping. 


Slim ontwerpen
In de ontwerpfase kan al rekening gehouden worden met slimme oplossingen om uw dakopbouw duurzaam te maken. Een goed voorbeeld hiervan is de toepassing van lamellen. Lamellen kunnen een volledig transparante gevel op het zuiden aangenaam maken. In de zomer zorgen de lamellen voor het blokkeren van het directe zonlicht in de woning. Terwijl in de winter de laagstaande zon direct de woning binnen kan komen.

Installaties
De bouw van een dakopbouw is vaak een goede gelegenheid om de bestaande (verouderde) installaties te vervangen voor energiezuinige installaties. Denk bijvoorbeeld aan een hoog rendement CV ketel of warmtepomp. Er kan ook gedacht worden aan een gescheiden warmte systeem in de dakopbouw. Zo kunt u bijvoorbeeld uw bestaande CV-installatie intact laten en de dakopbouw voorzien van infraroodverwarming. Het nieuwe dak kan ook ruimte bieden voor het plaatsen van zonnecollectoren of PV cellen, hierdoor kan er energie en warmte opgewekt worden en kan je flink besparen op je energierekening. 

standaard-versus-witte-dakbedekking toepassing-lamellen-slim-duurzame-oplossing energiezuinige-installaties-besparing-energierekening
1-duurzaam-20516-prins-hendrikplein-2-82-leidschendam-1200x600
Duurzame optopping galerijflats

Met het optoppen van deze drie galerijflats aan het Prins Hendrikplein in Leidschendam creëren wij 20 nieuwe woningen. De extra bouwlaag zorgt voor een vernieuwde frisse uitstraling van de bestaande gebouwen.

ga naar project
98-1-duurzaam-20174-haarlemmerweg-34-1200x600
Dakopbouw met zonnepanelen in Leiden

Een extra verdieping, veel daglicht, zonnepanelen, een moderne uitstraling en een mooie ruimtelijke topverdieping. Dat waren de wensen van de opdrachtgever. Het welstandsbeleid in Leiden biedt de mogelijkheid om contrastrijke dakopbouwen te ontwerpen op traditionele architectuur. Voor ons een extra uitdaging om een passend ontwerp te maken op deze woning uit begin 1900.

ga naar project
Lamellen als een slimme duurzame ‘low-tech’ oplossing

Slim ontwerpen stond bij dit project voorop. De transparante gevel op het zuiden van deze dakopbouw is daarom voorzien van lamellen. Deze duurzame low-tech oplossing zorgt in de zomer voor het blokkeren van het directe zonlicht in de woning. Terwijl in de winter de laagstaande zon direct de woning binnen kan komen.

ga naar project
1-20539-joan-maetsuyckerstraat-179-1200x600
Dakopbouw met intern loftgevoel

Voor een woning aan de Joan Maetsuyckerstraat in Den Haag hebben wij een ruimte dakopbouw ontworpen met een verbijzondering in het metselwerk aan de achtergevel van de dakopbouw. Duurzaamheid speelt bij dit project een belangrijke rol. Daarom is er een hybride warmtepomp geplaatst en op de dakopbouw komt een groendak met zonnepanelen. 

ga naar project
Dakopbouw als sculptuur

Aan de Rabarberstraat in Den Haag hebben wij op een uitsparing in een woonblok een in het oog springende dakopbouw ontworpen. Door deze uitbreiding kan van het oude winkelpand in de plint een volwaardige woning worden gemaakt.

De uitzondering in het gevelbeeld bij de knik in de straat biedt plek voor een bijzondere opbouw. Samen met de opdrachtgevers is gekozen voor een sculpturale opbouw met een houten gevelbekleding.

ga naar project
1-duurzaam-17267-rijn-en-schiekade-83-1200x600
Dakuitbouw en totaalrenovatie in Leiden

In Leiden, net buiten de singel aan de Rijn- en Schiekade, stond deze woning er volledig verwaarloost bij. De oorspronkelijke woning uit 1880 was meerdere malen uitgebouwd met als eindresultaat een rommelig geheel. Samen met de opdrachtgever zagen wij kansen. De woning had een prachtige voorgevel en aan de achterzijde was er voldoende mogelijk om de woning te vergroten tot een hoogwaardige stadswoning. Na de totaalrenovatie is de oorspronkelijke woning vergroot naar ruim 200 vierkante meter en voorzien van een energielabel A.

ga naar project
Pergola en dakopbouw

Door de grote vraag naar opbouwen, hebben wij een uitbreidbaar dakopbouwpakket ontworpen. Het pakket is zo ontworpen dat uitbreiding in termijnen mogelijk wordt zodat het met uw gezinssituatie en wensen mee kan groeien. Het pakket bestaat uit zes onderdelen: de twee zijwanden, de vloer, het dak en de twee glazen puien. 

Uitbreiden wordt mogelijk dankzij de flexibele glazen puien. Deze kunnen bij uitbreiding van de dakopbouw gemakkelijk gedemonteerd worden en een aantal meters verder op weer worden gemonteerd. 

ga naar project