ga terug naar projectenoverzicht

Dakuitbouw en totaalrenovatie in Leiden

In Leiden, net buiten de singel aan de Rijn- en Schiekade, stond deze woning er volledig verwaarloost bij. De oorspronkelijke woning uit 1880 was meerdere malen uitgebouwd met als eindresultaat een rommelig geheel. Samen met de opdrachtgever zagen wij kansen. De woning had een prachtige voorgevel en aan de achterzijde was er voldoende mogelijk om de woning te vergroten tot een hoogwaardige stadswoning. Na de totaalrenovatie is de oorspronkelijke woning vergroot naar ruim 200 vierkante meter en voorzien van een energielabel A.

Project: 17267
Jaar: 2017
Locatie: Leiden
Omschrijving: Dakopbouw en renovatie
Werkzaamheden: definitief ontwerp, ontwerp

Binnen het bestemmingsplan Leiden Zuidelijke Schil was het mogelijk om op de eerste verdieping een dakuitbouw te realiseren. Dit diende echter zorgvuldig en in samenhang met de directe omgeving te worden ontworpen vanwege de gemeentelijk beschermde stadsgezicht status. De dakuitbouw is ontworpen in een traditionele stijl, passend bij de oorspronkelijke woning.

2-17267-rijn-en-schiekade-83-768x525

Alle verdiepingen zijn volledig gestipt en hierna weer opnieuw opgebouwd. De gedateerde woningindeling met verschillende kleine kamers is getransformeerd naar een ruimtelijke woning met veel strakke lijnen, maar ook met respect voor originele details. Zo is het glas in lood behouden en zijn de houten dakspanten prominent aanwezig op de zolderverdieping.


↓ Achterzijde bestaande woning

4-17267-rijn-en-schiekade-83-768x525

De woning is verduurzaamd door de gevels aan de binnenzijde na te isoleren met een voorzetwand van metal stud en hoogwaardige isolatie. Op de begane grond is de vloer na-geïsoleerd en direct voorzien van vloerverwarming. Op de zolder is de isolatie zorgvuldig tussen de dakconstructie ingewerkt, zodat het authentieke houtwerk mooi zichtbaar is gebleven. Aan de achterzijde zijn de kozijnen vervangen voor hoogwaardige nieuwe kozijnen. De beglazing in de oorspronkelijke kozijnen is vervangen door HR++ glas.  

3-17267-rijn-en-schiekade-83-768x525