ga terug naar projectenoverzicht

Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Lamellen dienen als buitenzonwering

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

Project: 0924
Jaar: 2009
Locatie: Zuiderparklaan - Den Haag
Omschrijving: Dakopbouw dakterras

"Lamellen als een slimme duurzame ‘low-tech’ oplossing"


De lamellen zijn een belangrijk onderdeel voor deze dakopbouw. Ze zorgen voor het kenmerkende ritme in de gevel, creëren privacy op het terras en generen beschutting bij een hoogstaande zon. In de zomer wordt de directe licht inval door de hoogstaande zon geweerd. In de winter zal de laagstaande zon direct de woning in schijnen. Hierdoor functioneren de lamellen als een slimme duurzame ‘low tech’ oplossing.

dakopbouw-dakterras-voorgevel-nieuw dakopbouw-dakterras-voorgevel-bestaand dakopbouw-dakterras-plattegrond-nieuw

Dakterras geeft prachtig uitzicht.

dakopbouw-dakterras-uitzicht-dakterras

Verbinding lamellen.

dakopbouw-dakterras-exterieur-verbinding-lamellen
dakopbouw-dakterras-detail-lamellen-verbinding
dakopbouw-dakterras-interieur

De typische portiekwoningen in Den Haag zijn opgedeeld in twee beuken. Een smalle beuk met keuken, trap, badkamer en slaapkamers en een brede beuk met een en-suite-woonkamer. De opdrachtgever voor deze dakopbouw heeft ervoor gekozen om de woonkamer te verplaatsen naar de dakopbouw. Dit heeft geresulteerd in een bijzondere woonbeleving. De woonkamer in de dakopbouw heeft de breedte van de gehele woning. Hierdoor ontstaat een unieke ruimte direct aan een dakterras op het zuiden.

dakopbouw-dakterras-exterieur-voorgevel

De aanbouw ligt terug van ten opzichte van de voorgevel, hierdoor ligt hij vanaf de straat minder in het zicht. De voorgevel van dit bouwblok ligt op het zuid-westen, waardoor juist de voorgevel een ideale plek voor een dakterras is. 


dakopbouw-dakterras-exterieur

In deze aanbouw is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, de lamellen overstek en de isolatie van de aanbouw zelf zorgen voor duurzaamheid.

Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
8d34e4ded14c788575225e71f8701b9cbe5f113e
Dakopbouw Leiden

Aan de Maredijk in Leiden hebben wij een dakopbouw ontworpen waarbij we de kapverdieping hebben vervangen door een mansardedak. De dakopbouw kenmerkt zich door een loftachtige ruimtelijke opzet. De achtergevel van de dakopbouw is voorzien van een balkon met pergola constructie. Aan de achterzijde is het mansardedak volledig doorgezet tot de originele achtergevel. Op de plek van het dakterras is de kap echter opengewerkt. Houten lamellen volgen de contour van de kap en zorgen voor voldoende zonwering tijdens zomerse dagen. De dichte zijwanden zorgen voor een beschut terras. De kopgevels van de nieuwe dakopbouw zijn volledig voorzien van glas. Achter de authentieke dakrand is ruimte gelaten voor het plaatsen van plantenbakken.

ga naar project
nieuw-gevelaanzicht-splitlevel-dakopbouw
Lunterenstraat

In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de dakopbouw is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.

ga naar project
5-12138-bv-pre-web-2016-11-16-1200x600-gr1-compressed
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
9-dakopbouwen-collectief-particulier-opdrachtgeverschap-voorgevel-exterieu-compressed
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project
dakopbouw-exterieur-voorgevel
Blaricumseplein

De portiek bovenwoningen aan het Blaricumseplein in de wijk Rustenburg zijn vergroot met dakopbouwen. Het uitgangspunt van deze dakopbouw is om de eigenschappen en karakteristieken van het plein zoveel mogelijk in tact te houden. Daarom zijn dezelfde materialen toegepast bij de dakopbouw. Zo wordt het metselwerk doorgetrokken en de beeldbepalende witte dakrand komt terug in de dakopbouw.

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
dakopbouwen-exterieur-voorgevel
Vlierboomstraat

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
dakopbouw-exterieur-gevelaanzicht
Dakopbouw Newtonstraat

Deze opbouw is opgeleverd in mei 2013 en staat aan de Newtonstraat in het Valkenboskwartier in stadsdeel Segbroek. De opbouw herhaalt de klassieke detaillering van de oorspronkelijke woning. Dit is door de aannemer (Kolthoff loodgieters en aannemersbedrijf) bijzonder nauwkeurig en netjes gedaan. Een uitstekend voorbeeld van het herhalen van het bestaande. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

ga naar project