ga terug naar projectenoverzicht

Dakopbouw met zonnepanelen in Leiden

Een extra verdieping, veel daglicht, zonnepanelen, een moderne uitstraling en een mooie ruimtelijke topverdieping. Dat waren de wensen van de opdrachtgever. Het welstandsbeleid in Leiden biedt de mogelijkheid om contrastrijke dakopbouwen te ontwerpen op traditionele architectuur. Voor ons een extra uitdaging om een passend ontwerp te maken op deze woning uit begin 1900.

Project: 20174
Jaar: 2020
Locatie: Leiden
Omschrijving: Dakopbouw
Werkzaamheden: aanvraag omgevingsvergunning, bouwvoorbereiding, ontwerp

Volgens het bestemmingsplan Leiden Noord was een extra bouwlaag als kapverdieping mogelijk. Wij hebben gekozen voor de mansardedakvorm. Deze dakvorm biedt net wat meer ruimte ten opzichte van een zadeldak. Zodoende zijn er geen dakkapellen nodig en is een strakke en pure kapvorm mogelijk. Het lichtgrijze zink en het lijnenspel van de zinkenroeven zorgen voor een mooie en passende eigentijdse toevoeging op de karakteristieke baksteen architectuur van het originele pand.

20-20174-haarlemmerweg-34-768x525 21-20174-haarlemmerweg-34-768x525

Op duurzaamheidsgebied proberen wij in onze ontwerpen zoveel mogelijk gebruik te maken van passieve zonne-energie. De volledig transparante westgevel zorgt tijdens koude zonnige dagen voor een natuurlijke opwarming van de ruimte. Zodoende hoeft er op deze dagen minder gestookt te worden. Door de hoogwaardige isolatie van de nieuwe kapverdieping is ook de originele woning beter geïsoleerd dan voor de verbouwing. In het ontwerp is verder rekening gehouden met zonnepanelen op het hoogste dakvlak van de mansardekap aan de zuidzijde.

3-20174-haarlemmerweg-34-768x768

Ook van binnenuit wilde de opdrachtgever een contrastrijke oplossing. Een ruimtelijke plattegrond en een strak modern interieur dat contrasteert met de traditionele bestaande woning. Het idee was om in de dakopbouw een nieuwe wereld te betreden. In het ontwerp is er gekozen voor een open plattegrond met de voorzieningen (badkamer en trap) als scheidingselement tussen de voor- en achterkamer. De grote raamopeningen in de kopgevels zorgen voor veel daglicht en mooi uitzicht over het water langs de Haarlemmerweg.

4-20174-haarlemmerweg-34-768x768