ga terug naar projectenoverzicht
Project: 13121
Jaar: 2013
Locatie: Wassenaarsestraat - Den Haag
Omschrijving: Dakopbouw in één dag

Dakopbouw in één dag

Prefab dakopbouw met groot terras

Aan de Wassenaarsestraat in Scheveningen hebben wij een dakopbouw met daktuin gerealiseerd. Door gebruik te maken van prefab onderdelen kon de opbouw in een dag geplaatst worden. Een tuinkamer op het dak is in een stedelijk gebied de ideale buitenruimte om te genieten van het uitzicht en lekker weer. Een pergola is een simpele maar effectieve oplossing om voor de nodige beschutting te zorgen. Bij systeembouw worden grote elementen elders gebouwd en vervolgens op hun plek gehesen. De elementen zijn voor een groot deel al voorzien van binnen en buitenafwerking. Hierdoor hoeft er binnen vaak nog maar weinig te gebeuren als de elementen op hun plek staan.

b90038843e875a485860ab28e1b3cda2fbb0c8f4 288bce3f05a6083e53cb2b48d3ba9b4a53313ec3
0d5a2918a6630b01c2b15aaedcbe9b58636e5f51
Een nieuw daklandschap

Transformatie naar een stedelijk ecosysteem

Voor een bouwblok in de wijk Rustenburg-Oostbroek in Den Haag is op basis van ons tuinkamerconcept dit voorstel gemaakt voor de transformatie van het bestaande dak naar een groen dak. De tuinkamer opbouw maakt het groene dak zichtbaar en toegankelijk en daardoor draagt het groene dak niet alleen bij aan de biodiversiteit maar ook aan bewustwording van de natuur.

De strategie werkt van onderop. In eerste instantie zal een aantal bewoners de groene dakopbouw bouwen. Als andere bewoners enthousiast raken zullen zij volgen. Op een bepaald moment wil iedereen de groene dakopbouw.

Het uiteindelijke resultaat is een groen daklandschap. Dit daklandschap stimuleert een stedelijk ecosysteem en vergroot de biodiversiteit in de stad. Bovendien speelt het voorstel in op de behoefte tot woningvergroting aanwezig in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Het is een strategie die werkt van onderop. Kleine ingrepen met mogelijk grote gevolgen. Dit voorstel en de architectuur kunnen bijdragen aan sociale cohesie en bewustwording van de natuur.

ga naar project
2f6a5d4c71f7a033e5d2ad1a1f9f443781dc3e36
Zinken dakopbouw

In Den Haag hebben wij een dakopbouw gemaakt op een oud jaren 30 pand. De dakopbouw ligt terug van de voorgevel, zodat wij een balkon op de voorgevel konden maken vanwege het mooie uitzicht. Omdat het een terugliggende dakopbouw is hebben we ervoor gekozen een ander materiaal te gebruiken dan de bakstenen waar het hele pand van gemaakt is. We hebben gekozen voor grijs zink, dat weer terugkomt in het hekwerk, in de luiken en in de kozijnen die we gebruikt hebben.

ga naar project
13091-bv-pre-web-2016-10-17-2-gr11484322177
Eenheid in diversiteit

Dit pand ligt aan de Heelsumstraat in Rustenburg-Oostbroek. De wens van de opdrachtgever is een kleine opbouw met groot dakterras. Er is gekozen voor een variant op ons tuinkamer concept. De gevel is wat meer gesloten ontworpen zodat deze beter aansluit bij het gebruik als slaapkamer. De opbouw heeft een kader dat loopt van woningscheidende muur naar woningscheidende muur. Dit kader biedt flexibiliteit voor toekomstige opbouwen bij naastgelegen panden. Tevens biedt het de mogelijkheid om binnen dit kader een kleine of grotere opbouw te realiseren met als resultaat een eenheid in de diversiteit van opbouwen.

ga naar project
12095-bv-web-website-1200x600-gr11484300433
Bouwen met de buren

Er is gestart met de bouw van deze 3 opbouwen aan het Beukplein in de Bomenbuurt in stadsdeel Segbroek. De opbouwen krijgen deels een doorgemetselde gevel en deels een setback met Frans balkon. Aan de achterzijde komen ruime terrassen. Bijzonder aan deze opbouw is dat de initiatiefnemer met de tekeningen in de hand zijn buren links en rechts heeft weten te motiveren mee te doen. Dit scheelt uiteindelijk aanzienlijk in de bouwkosten. Zo zijn er minder opstartkosten en hoeft er minder gevel te worden gemaakt. Ook onze kosten kunnen omlaag. Vraag hiervoor naar de burenkorting! De opbouwen worden gebouwd door BHG onderhoud. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

ga naar project
504da673e11059f0e5b9c4bafd88acfa486d7b3b
Zes dakopbouwen Hattemlaan

Wij hebben het gehele blok aan de Hattemlaan gerenoveerd. Zowel op de begane grond als de eerste verdieping zijn de woningen volledig vernieuwd. Behalve dat de bovenwoningen vernieuwd zijn, is er een dakopbouw toegevoegd. Ook is de achtergevel van de woningen voorzien van nieuwe balkons. De tussenwoningen zijn voorzien van een optopping bestaande uit een kap met dakkapellen en een setback gevel met dakterrassen. Hier zijn slaapvertrekken gesitueerd. Ter plaatse van de hoekwoningen zijn de optoppingen doorgemetseld. Op de hoeken is het woonprogramma omgekeerd ten opzichte van de tussenwoningen. De slaapvertrekken zijn op de tweede verdieping geplaatst en de woonruimte op de derde verdieping.

ga naar project
72c65a30a494bf8930d1506698ca1654f56f695b
Tweelaagse dakopbouwen

De gemeentelijke structuurvisie, o.a. opgesteld door de heer Marnix Norder (wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie), maakt het mogelijk om in diverse wijken langs doorgaande wegen tot vijf lagen hoog te bouwen. In samenwerking met een vastgoedontwikkelaar hebben wij deze mogelijkheid uitgewerkt voor een bouwblok aan de Zuiderparklaan in de wijk Rustenburg Oostbroek in stadsdeel Escamp.

ga naar project
12091-bv-tek-web-website-1200x600-gr1new1484225361
Dautzenbergstraat

Het bouwblok aan de Dautzenbergstraat in den Haag is voorzien van een dakopbouw waarin zich vier woningen bevinden. De woningen worden ontsloten via de centrale portiek. Ons architectenbureau is gespecialiseerd in de complexe regelgeving, die met dergelijke verbouwingen gepaard gaat. 

Op de plattegrondtekening van de dakopbouw is te zien dat er twee grote en twee kleine woningen gerealiseerd zijn in de dakopbouw.

ga naar project
13042-bv-pre-web-2016-10-17-1-gr111484824909
Buitenzwembad op het dak

In het Benoordenhout aan de Breitnerlaan hebben wij een dakuitbouw gerealiseerd met dakterras en buitenzwembad. De originele zolderverdieping is toegankelijk gemaakt met een vaste trap en uitgebouwd met een dakuitbouw. Het dakterras is voorzien van een veranda met zonnescherm. Rondom het terras is een privacyscherm ontworpen bestaande uit een aluminium frame met daarin melkglas opgenomen. Door het witte scherm, de beige tegels en het blauwe zwembad heeft het terras een mediterraanse uitstraling. Echter wel met de Haagse skyline op de achtergrond.

ga naar project
dakopbouw-renovatie-exterieur-a-voorgevel
Renovatie gehele bouwblok

Het gehele blok aan de Hattemlaan is door ons gerenoveerd. De woningen op de begane grond en de eerste verdieping zijn volledig vernieuwd en de bovenwoningen zijn voorzien van een dakopbouw. Tevens is de gehele achtergevel voorzien van nieuwe balkons. De optopping van de tussenwoningen bestaat uit een kap met dakkapellen en een setback gevel met dakterrassen. In deze optopping zijn slaapvertrekken gesitueerd. Op de hoeken zijn de optoppingen doorgemetseld. Het woonprogramma op de hoeken is omgekeerd ten opzichte van de tussenwoningen. Hier is de woonruimte op de derde verdieping geprogrammeerd en de slaapvertrekken op de tweede verdieping.

ga naar project
1d796d1c1558ec317a8c728c09282b2dfc3b97f5
Amsterdams monument opgebouwd

Dit woningblok ligt aan de Andries Snoekstraat in stadsdeel Slotervaart in Amsterdam. Hoewel het woningblok wordt gekenmerkt door een vrij sobere architectuur uit eind jaren 50 staat dit blok toch geregistreerd als monument. De architectuur van de woningen wordt namelijk gekenmerkt door een zogenaamde zaagtand voorgevel. Dat de voorgevel is gedraaid in een hoek van 45 graden t.o.v. de straat is bijzonder en geeft de woningen met recht een monumentale status.

ga naar project
11041-bv-pre-web-2017-01-04-gr1-a-new-gr11483965693
Stuyvesantstraat

De portiekwoningen aan de Stuyvesantstraat in Bezuidenhout- Oost, zijn vergroot met een dakopbouw. De dakopbouw is uitgevoerd in moderne materialen en heeft een steenachtige uitstraling. De nieuwe verdieping is voorzien van twee dakterrassen. Het terras aan de voorzijde van de portiekwoningen wordt overdekt met aluminium lamellen. De aluminium luifel volgt het ritme van de bestaande erkers. Zo ontstaat er een eenheid tussen het bestaande gebouw en de nieuwe optopping. Ter plaatse van de dakopbouw bevinden zich de nieuwe woonkamer en keuken. Vanwege de terrassen aan de voor- en achterzijde bereikt het daglicht de vertrekken van beide zijden. Hierdoor ontstaat er een prettige lichte woning.

ga naar project
a987eb80a413942cf5bc0a7053c2673017facd6d
Tuinkamer met dakterras

Dit dakterras wordt bereikt vanaf een kleine tuinkamer, die in de bestaande architectuur van het pand is opgenomen middels twee doorgemetselde gevels aan de straatzijde van de dakopbouw.  Door de bestaande achtergevel een klein stukje op te metselen is het dakterras in de architectuur van het bestaande pand geïntegreerd. De schoorsteen heeft een klein accent gekregen door een kleine opening tussen achtergevel en schoorsteen te laten ontstaan. Het dakterras wordt bereikt vanuit de tuinkamer en beslaat het grootste gedeelte van het platte dak.

ga naar project
f95bf48ec1b66b5a487b354114cbb6cdb8b2fecd
Renovatie bouwblok

Op de Pletterijkade in Den Haag hebben wij in totaal 25 woningen verbouwd en voorzien dakopbouwen. De vijf dakopbouwen hebben een schuine kap en geven voldoende ruimte voor de woonfunctie door gebruik te maken van dakkapellen. De drie rechter panden hebben in de bestaande situatie een kleine kap aan de voorzijde. De twee linker panden krijgen eenzelfde kap aan de voorzijde zodat het geheel straks een eenheid vormt. Deze kap wordt vervolgens tot de achtergevel uitgebouwd.

ga naar project
129da5c8548bfd9aa8fe76a4ce6ab60839d5c4c4
Witte dakopbouw in Loosduinen

Voor een jaren 80 woning aan de Folke Bernadottestraat in Den Haag hebben wij een moderne dakopbouw ontworpen. De witte gevelbekleding van de dakopbouw sluit goed aan op de bestaande witte rabatdelen boven de bestaande kozijnen. De dakopbouw heeft aan de voorzijde een rechte gevel en aan de achtergevel een schuine kap. De nieuwe trap komt boven de bestaande trap en aan de voorzijde is een grote ouderslaapkamer ontworpen. De lichte houtskeletbouw constructie zorgt ervoor dat de dakopbouw eenvoudig kan worden geplaatst op het bestaande betonnen dak. Voor het trapgat moet een raveling worden gemaakt in het betonnen dak. Boven de nieuwe trap is een daklicht gemaakt ten behoeve van extra daglicht in de overloop.

ga naar project
13085-bv-pre-web-2016-10-13-1200x600-gr1-a1482486149
Dakopbouw in western red cedar

Aan de Da Costastraat in Leiden hebben wij een interessante dakopbouw ontworpen. Het bestemmingsplan laat hier een bijzondere bouwhoogte toe. Dit is in de dakopbouw vertaald in een sprong in het dakvlak. Deze sprong creëert een dubbelhoge ruimte aan de achterzijde van de dakopbouw. In deze ruimte is een entresol geplaatst ten behoeve van een slaapverdieping. Aan de voorzijde is de dakopbouw zo laag mogelijk gehouden en ligt de voorgevel iets terug ten opzichte van de originele voorgevel. Op deze wijze vormt de opbouw een rustige toevoeging op de bestaande woning.

ga naar project
8d66c389289ddf261b58236aa1a2b48e7f636bd1
Dakopbouw als sculptuur

Aan de Rabarberstraat in Den Haag hebben wij op een uitsparing in een woonblok een in het oog springende dakopbouw ontworpen. Door deze uitbreiding kan van het oude winkelpand in de plint een volwaardige woning worden gemaakt.

De uitzondering in het gevelbeeld bij de knik in de straat biedt plek voor een bijzondere opbouw. Samen met de opdrachtgevers is gekozen voor een sculpturale opbouw met een houten gevelbekleding.

ga naar project
dakopbouw-extra-verdieping-exterieur-voorgevel
Dakopbouw Zonnebloemstraat

De rijwoning aan de Zonnebloemstraat is opgebouwd met een extra slaapverdieping met badkamer en dakterras. Door deze dakopbouw verandert de woning van een 4-kamer woning naar een 6-kamer woning. De nieuwe open trap is boven de bestaande trap gepositioneerd en boven de nieuwe trap bevindt zich een daklicht. Op deze wijze treedt het daglicht diep in de woning. De dakopbouw is ontworpen in contrast met de bestaande architectuur maar volgt wel het ritme van de bestaande gevel.

ga naar project
doorgemetselde-gevel-dakopbouw
Dakopbouw Mient

De dakopbouw op de Mient in Den Haag is uitgevoerd met een doorgemetselde gevel. De woonkamer is naar de dakopbouw verhuisd en de slaapkamers zijn op de tweede verdieping geplaatst. Voordeel hiervan is dat de slaapkamers in de zomer koel blijven en de woonkamer direct aan het dakterras ligt. Tevens is deze indeling wat kosten betreft interessant. We hebben ervoor gekozen om de houten balken van bouwmuur tot bouwmuur te laten overspannen. Hierdoor is de dakopbouw geheel flexibel in te delen. In dit geval hebben de bewoners ervoor gekozen om de dakopbouw een grote ruimte te laten.


ga naar project
14012-bv-tek-rvt-pre-web-2016-10-21-1200x600-gr1-b1480587184
Geïntergreerde moderne dakopbouw

Voor de hoek van een bouwblok aan de Usselincxstraat in Den Haag hebben wij een ontwerp gemaakt voor een opbouw met dakterras. Gezocht is naar een manier waarop een moderne opbouw een integraal onderdeel kon worden van het bakstenen bouwblok. Er is gekozen voor een ontwerp waarin een modern deel wordt gecombineerd met een traditionele opbouw zodat nieuw en oud worden verweven. Het moderne gedeelte bestaat uit een leefruimte die toegang tot de daktuin biedt. Door een open karakter, met rondom glas, wordt optimaal gebruik gemaakt van het panorama op de hoek. De strakke en rustige uitstraling van het gefelste zink past goed bij het doorgemetselde traditionele deel van de opbouw. Deze is een stuk geslotener en huist een extra slaapkamer en badkamer.

ga naar project
1035-bv-pre-web-2016-11-29-1200x600-gr1-c1480586041
Onzichtbaar vanaf de straat

De dakopbouw in Bezuidenhout aan de Cornelis van der Lijnstraat is in moderne materialen uitgevoerd. Het dakterras van dit ontwerp bevindt zich aan de voorgevel. Doordat de straat zeer smal is, is de dakopbouw vanuit de straat niet zichtbaar. De bestaande verdieping is volledig intact gelaten. Er is alleen een trap geplaatst in de kleine kamer aan de achterzijde. De dakopbouw is bestemd als werk- en logeerkamer. Het terras is georiënteerd op het zuiden en geeft een grote impuls aan de woonbeleving. Aan het terras is een berging ontworpen voor de opslag van tuinmeubilair.

ga naar project
d10f6dc0533ed921350596deb4c7ac1a7a71480c
Copernicuslaan

De krachtige en open portiek is kenmerkend voor de woning waar deze dakopbouw op is geplaatst. De vormgeving en materialisatie van de dakopbouw is een reactie op deze portiek. Er is een functionele tweedeling gemaakt tussen het woon- en slaapgedeelte. Dit is terug te zien in de gevel aan het open en gesloten gedeelte. Ten opzichte van de voor- en achtergevel is de opbouw iets teruggelegd. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om zowel aan de voor- als aan de achterzijde van de dakopbouw een dakterras te creëren. Ter plaatse van de dakterrassen worden grote glazen puien geplaatst die volledig geopend kunnen worden met als resultaat een soort tuinkamer op het dak. Het gekozen materiaal van zink en aluminium roosters, staat in contrast met de bestaande baksteenarchitectuur.

ga naar project