ga terug naar projectenoverzicht

Tweelaagse dakopbouwen

Een nieuwe woonwereld boven de daken

De gemeentelijke structuurvisie, o.a. opgesteld door de heer Marnix Norder (wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie), maakt het mogelijk om in diverse wijken langs doorgaande wegen tot vijf lagen hoog te bouwen. In samenwerking met een vastgoedontwikkelaar hebben wij deze mogelijkheid uitgewerkt voor een bouwblok aan de Zuiderparklaan in de wijk Rustenburg Oostbroek in stadsdeel Escamp.

Project: 11099
Jaar: 2012
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Tweelaagse dakopbouwen
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp, studie

"Karakteristiek dakopbouw geeft nieuw gezicht"


Een interessant en karakteristiek kenmerk van de architectuur van de bestaande Haagse portiekblokken is de hoekoplossing. De zijgevels van deze portiekblokken zijn altijd mee ontworpen en voorzien van raamopeningen. Dit karakteristieke kenmerk vormt een uitgangspunt in ons ontwerp. De hoek van de tweelaagse dakopbouw is daarom opengewerkt. Een ander belangrijk aandachtspunt in het ontwerp is de hoogte van de tweelaagse dakopbouw. Door de twee lagen wordt de dakopbouw al snel topzwaar. In ons ontwerp is dit opgelost door de toepassing van een kader. Dit kader is lager dan de werkelijke bouwhoogte, zodoende lijkt de dakopbouw minder hoog.

343b517dc72b6820565840859056bfe749dce05c

Het door ons ontworpen voorstel is besproken met de gemeente (o.a. de brandweer) en een constructiebureau. Uit deze gesprekken kan geconcludeerd worden dat een tweelaagse dakopbouw voor wat betreft de geldende regelgeving en bouwtechniek mogelijk is. Momenteel worden de tweelaagse dagopbouwen verder

11099-st-pre-web-website-768x525-kl11484302298

uitgewerkt voor de gemeentelijke omgevingsvergunning en de aanbesteding bij een aannemer. Tevens zijn we op meerdere locaties in Den Haag de haalbaarheid van tweelaagse dakopbouwen aan het onderzoeken. Voor meer informatie of extra toelichting kunt u met ons contact opnemen.

1aef6f94388a8f626d652d01ca426a6a30c1669a
10c3b558712e673395af86d86cbf29e56262d214
nieuw-gevelaanzicht-splitlevel-dakopbouw
Lunterenstraat

In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de dakopbouw is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.

ga naar project
dakopbouwen-exterieur-voorgevel
Vlierboomstraat

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
6-dakopbouw-dakterras-exterieur-achtergevel-compressed
Tuin op het zuiden aan de Zuiderparklaan

Kenmerkend voor de portiekwoningen aan de Zuiderparklaan is het sterke ritme van erkers en portieken. De bovenkant van het bouwblok wordt op krachtige wijze geaccentueerd door de witte daklijst. Deze krachtige kenmerken zijn intact gelaten en zelfs door ons versterkt door een ingetogen herhaling van het bestaande gevelritme in onze dakopbouwen. De herhaling bestaat uit een lamellenstructuur per woning. De opbouw staat in zijn geheel terug ten opzicht van de bestaande voorgevel. Zodoende ontstaat er een rustige toevoeging op het bestaande bouwblok.

ga naar project
5-12138-bv-pre-web-2016-11-16-1200x600-gr1-compressed
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
dakopbouw-exterieur-gevelaanzicht
Dakopbouw Newtonstraat

Deze opbouw is opgeleverd in mei 2013 en staat aan de Newtonstraat in het Valkenboskwartier in stadsdeel Segbroek. De opbouw herhaalt de klassieke detaillering van de oorspronkelijke woning. Dit is door de aannemer (Kolthoff loodgieters en aannemersbedrijf) bijzonder nauwkeurig en netjes gedaan. Een uitstekend voorbeeld van het herhalen van het bestaande. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
dakopbouw-exterieur-voorgevel
Blaricumseplein

De portiek bovenwoningen aan het Blaricumseplein in de wijk Rustenburg zijn vergroot met dakopbouwen. Het uitgangspunt van deze dakopbouw is om de eigenschappen en karakteristieken van het plein zoveel mogelijk in tact te houden. Daarom zijn dezelfde materialen toegepast bij de dakopbouw. Zo wordt het metselwerk doorgetrokken en de beeldbepalende witte dakrand komt terug in de dakopbouw.

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot
ga naar project
9-dakopbouwen-collectief-particulier-opdrachtgeverschap-voorgevel-exterieu-compressed
Vier dakopbouwen IJburg

Op de Jan Vrijmanstraat in Amsterdam bouwden wij vier dakopbouwen naast elkaar. Het initiatief werd door één van de buren genomen, waarna de drie anderen mee deden. Dit project werd zodoende een collectief particulier opdrachtgeverschap. Wij hebben diverse ontwerpstudies gemaakt waarbij we onderzochten of we enerzijds in het bestaande groen geschilderde multiplex moesten bouwen of anderzijds juist het metselwerk moesten doorzetten in de nieuwe bouwlaag. Wij vonden het rustiger voor het gehele bouwblok om het metselwerk slechts toe te passen op de onderste drie bouwlagen en de extra verdieping neutraler te ontwerpen. 

ga naar project