ga terug naar projectenoverzicht

Tweelaagse dakopbouwen

Een nieuwe woonwereld boven de daken

De gemeentelijke structuurvisie, o.a. opgesteld door de heer Marnix Norder (wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie), maakt het mogelijk om in diverse wijken langs doorgaande wegen tot vijf lagen hoog te bouwen. In samenwerking met een vastgoedontwikkelaar hebben wij deze mogelijkheid uitgewerkt voor een bouwblok aan de Zuiderparklaan in de wijk Rustenburg Oostbroek in stadsdeel Escamp.

Project: 11099
Jaar: 2012
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Tweelaagse dakopbouwen
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp, studie

"Karakteristiek dakopbouw geeft nieuw gezicht"


Een interessant en karakteristiek kenmerk van de architectuur van de bestaande Haagse portiekblokken is de hoekoplossing. De zijgevels van deze portiekblokken zijn altijd mee ontworpen en voorzien van raamopeningen. Dit karakteristieke kenmerk vormt een uitgangspunt in ons ontwerp. De hoek van de tweelaagse dakopbouw is daarom opengewerkt. Een ander belangrijk aandachtspunt in het ontwerp is de hoogte van de tweelaagse optopping. Door de twee lagen wordt de dakopbouw al snel topzwaar. In ons ontwerp is dit opgelost door de toepassing van een kader. Dit kader is lager dan de werkelijke bouwhoogte, zodoende lijkt de dakopbouw minder hoog.

343b517dc72b6820565840859056bfe749dce05c

Het door ons ontworpen voorstel is besproken met de gemeente (o.a. de brandweer) en een constructiebureau. Uit deze gesprekken kan geconcludeerd worden dat een tweelaagse optopping voor wat betreft de geldende regelgeving en bouwtechniek mogelijk is. Momenteel worden de tweelaagse dagopbouwen verder

11099-st-pre-web-website-768x525-kl11484302298

uitgewerkt voor de gemeentelijke omgevingsvergunning en de aanbesteding bij een aannemer. Tevens zijn we op meerdere locaties in Den Haag de haalbaarheid van tweelaagse dakopbouwen aan het onderzoeken. Voor meer informatie of extra toelichting kunt u met ons contact opnemen.

1aef6f94388a8f626d652d01ca426a6a30c1669a
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Vier dakopbouwen IJburg
ga naar project
Dakopbouw met karakteristieke rode baksteen

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
Dakopbouw brengt licht

De dakopbouw in de Ripperdastraat is een uitbreiding van de bestaande woning op de eerste en tweede verdieping. In de dakopbouw bevinden zich slaapkamers en een badruimte. Er is gekozen voor een combinatie tussen een moderne glazen achtergevel in combinatie met een traditioneel doorlopend dakvlak. Het traditionele schuine dak van de dakopbouw zorgt voor een versmelting van de dakopbouw met zijn omgeving, terwijl de glazen pui een fantastische lichttoetreding mogelijk maakt in de dakopbouw.

ga naar project
Extra woonverdieping in Leiden
ga naar project
nieuw-gevelaanzicht-splitlevel-dakopbouw
Lunterenstraat

In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de optopping is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Integrale hoekoplossing

Op deze karakteristieke hoek op de kruising tussen de Vlierboomstraat en de Abrikozenstraat in de Vruchtenbuurt hebben wij deze opbouw gerealiseerd. De wens van de opdrachtgever was een kleine opbouw met een terras aan de voorzijde.

ga naar project