ga terug naar projectenoverzicht

Tweelaagse dakopbouwen

Een nieuwe woonwereld boven de daken

De gemeentelijke structuurvisie, o.a. opgesteld door de heer Marnix Norder (wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie), maakt het mogelijk om in diverse wijken langs doorgaande wegen tot vijf lagen hoog te bouwen. In samenwerking met een vastgoedontwikkelaar hebben wij deze mogelijkheid uitgewerkt voor een bouwblok aan de Zuiderparklaan in de wijk Rustenburg Oostbroek in stadsdeel Escamp.

Project: 11099
Jaar: 2012
Locatie: Den Haag
Omschrijving: Tweelaagse dakopbouwen
Werkzaamheden: ontwerp, schetsontwerp, studie

"Karakteristiek dakopbouw geeft nieuw gezicht"


Een interessant en karakteristiek kenmerk van de architectuur van de bestaande Haagse portiekblokken is de hoekoplossing. De zijgevels van deze portiekblokken zijn altijd mee ontworpen en voorzien van raamopeningen. Dit karakteristieke kenmerk vormt een uitgangspunt in ons ontwerp. De hoek van de tweelaagse dakopbouw is daarom opengewerkt. Een ander belangrijk aandachtspunt in het ontwerp is de hoogte van de tweelaagse dakopbouw. Door de twee lagen wordt de dakopbouw al snel topzwaar. In ons ontwerp is dit opgelost door de toepassing van een kader. Dit kader is lager dan de werkelijke bouwhoogte, zodoende lijkt de dakopbouw minder hoog.

343b517dc72b6820565840859056bfe749dce05c

Het door ons ontworpen voorstel is besproken met de gemeente (o.a. de brandweer) en een constructiebureau. Uit deze gesprekken kan geconcludeerd worden dat een tweelaagse dakopbouw voor wat betreft de geldende regelgeving en bouwtechniek mogelijk is. Momenteel worden de tweelaagse dagopbouwen verder

11099-st-pre-web-website-768x525-kl11484302298

uitgewerkt voor de gemeentelijke omgevingsvergunning en de aanbesteding bij een aannemer. Tevens zijn we op meerdere locaties in Den Haag de haalbaarheid van tweelaagse dakopbouwen aan het onderzoeken. Voor meer informatie of extra toelichting kunt u met ons contact opnemen.

1aef6f94388a8f626d652d01ca426a6a30c1669a
10c3b558712e673395af86d86cbf29e56262d214
Geïntergreerde moderne dakopbouw

Voor de hoek van een bouwblok aan de Usselincxstraat in Den Haag hebben wij een ontwerp gemaakt voor een opbouw met dakterras. Gezocht is naar een manier waarop een moderne opbouw een integraal onderdeel kon worden van het bakstenen bouwblok. Er is gekozen voor een ontwerp waarin een modern deel wordt gecombineerd met een traditionele opbouw zodat nieuw en oud worden verweven.

ga naar project
Zinken dakopbouw
ga naar project
Geknikte dakkapel
ga naar project
Portiekwoning met dakopbouw en groot dakterras
ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Extra woonverdieping in Leiden
ga naar project
Dakuitbouw jaren 30 woning in Leiden
ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
Dakopbouw als sculptuur

Aan de Rabarberstraat in Den Haag hebben wij op een uitsparing in een woonblok een in het oog springende dakopbouw ontworpen. Door deze uitbreiding kan van het oude winkelpand in de plint een volwaardige woning worden gemaakt.

De uitzondering in het gevelbeeld bij de knik in de straat biedt plek voor een bijzondere opbouw. Samen met de opdrachtgevers is gekozen voor een sculpturale opbouw met een houten gevelbekleding.

ga naar project
Dakopbouw met zinken details

Vanuit deze dakopbouw kan aan de voor- en achterzijde worden uitgekeken over het Haagse daklandschap. In het ontwerp wilden wij de daklijn respecteren en kozen daarom om een dakopbouw met een schuine zinken kap te ontwerpen.

ga naar project