ga terug naar projectenoverzicht

Entree dakterras Den Haag

woningen worden voorzien van een dakterras

Een dakterras kan niet alleen een fijne buitenruimte voor de woning zijn, maar kan tevens een interessante gelegenheid zijn om de zolderverdieping te vergroten d.m.v. een dakaanbouw. Dit voorstel voor een entree tot het dakterras bestaat uit een aluminium schuifpui met een wit houten zonwering. Er ontstaat op deze wijze een compleet nieuw daklandschap. De dakaanbouw is ontworpen in samenhang met het pand van de buren. Hierdoor ontstaat een eenheid tussen de rij bovenwoningen. Tevens kunnen de kosten gedeeld worden: er ontstaat schaalvoordeel.

Project: 11116
Jaar: 2011
Locatie: Koningin Emmakade - Den Haag
Omschrijving: Entree dakterras Den Haag
Harmonicapui in dakopbouw

Al meerdere woningen in de Haagse Van Reesstraat hebben een dakopbouw door ons laten ontwerpen, maar deze is net even anders. Deze dakopbouw bevindt zich op de hoek van een blok waar dakopbouwen met schuine kappen worden gebouwd. Bij dit ontwerp beschouwen we deze dakopbouw als zogenaamde boekensteun. In dit model moeten de schuine kappen van de buren als boeken gezien worden en de hier getoonde doorgemetselde dakopbouw als boekensteun.

ga naar project
Een nieuw daklandschap

Transformatie naar een stedelijk ecosysteem

Voor een bouwblok in de wijk Rustenburg-Oostbroek in Den Haag is op basis van ons tuinkamerconcept dit voorstel gemaakt voor de transformatie van het bestaande dak naar een groen dak. De tuinkamer opbouw maakt het groene dak zichtbaar en toegankelijk en daardoor draagt het groene dak niet alleen bij aan de biodiversiteit maar ook aan bewustwording van de natuur.

De strategie werkt van onderop. In eerste instantie zal een aantal bewoners de groene dakopbouw bouwen. Als andere bewoners enthousiast raken zullen zij volgen. Op een bepaald moment wil iedereen de groene dakopbouw.

Het uiteindelijke resultaat is een groen daklandschap. Dit daklandschap stimuleert een stedelijk ecosysteem en vergroot de biodiversiteit in de stad. Bovendien speelt het voorstel in op de behoefte tot woningvergroting aanwezig in de wijk Rustenburg-Oostbroek. Het is een strategie die werkt van onderop. Kleine ingrepen met mogelijk grote gevolgen. Dit voorstel en de architectuur kunnen bijdragen aan sociale cohesie en bewustwording van de natuur.

ga naar project
Zinken dakopbouw

In Den Haag hebben wij een dakopbouw gemaakt op een oud jaren 30 pand. De dakopbouw ligt terug van de voorgevel, zodat wij een balkon op de voorgevel konden maken vanwege het mooie uitzicht. Omdat het een terugliggende dakopbouw is hebben we ervoor gekozen een ander materiaal te gebruiken dan de bakstenen waar het hele pand van gemaakt is. We hebben gekozen voor grijs zink, dat weer terugkomt in het hekwerk, in de luiken en in de kozijnen die we gebruikt hebben.

ga naar project
Eenheid in diversiteit

Dit pand ligt aan de Heelsumstraat in Rustenburg-Oostbroek. De wens van de opdrachtgever is een kleine opbouw met groot dakterras. Er is gekozen voor een variant op ons tuinkamer concept. De gevel is wat meer gesloten ontworpen zodat deze beter aansluit bij het gebruik als slaapkamer. De opbouw heeft een kader dat loopt van woningscheidende muur naar woningscheidende muur. Dit kader biedt flexibiliteit voor toekomstige opbouwen bij naastgelegen panden. Tevens biedt het de mogelijkheid om binnen dit kader een kleine of grotere opbouw te realiseren met als resultaat een eenheid in de diversiteit van opbouwen.

ga naar project
Bouwen met de buren

Er is gestart met de bouw van deze 3 opbouwen aan het Beukplein in de Bomenbuurt in stadsdeel Segbroek. De opbouwen krijgen deels een doorgemetselde gevel en deels een setback met Frans balkon. Aan de achterzijde komen ruime terrassen. Bijzonder aan deze opbouw is dat de initiatiefnemer met de tekeningen in de hand zijn buren links en rechts heeft weten te motiveren mee te doen. Dit scheelt uiteindelijk aanzienlijk in de bouwkosten. Zo zijn er minder opstartkosten en hoeft er minder gevel te worden gemaakt. Ook onze kosten kunnen omlaag. Vraag hiervoor naar de burenkorting! De opbouwen worden gebouwd door BHG onderhoud. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen.

ga naar project
Zes dakopbouwen Hattemlaan

Wij hebben het gehele blok aan de Hattemlaan gerenoveerd. Zowel op de begane grond als de eerste verdieping zijn de woningen volledig vernieuwd. Behalve dat de bovenwoningen vernieuwd zijn, is er een dakopbouw toegevoegd. Ook is de achtergevel van de woningen voorzien van nieuwe balkons. De tussenwoningen zijn voorzien van een optopping bestaande uit een kap met dakkapellen en een setback gevel met dakterrassen. Hier zijn slaapvertrekken gesitueerd. Ter plaatse van de hoekwoningen zijn de optoppingen doorgemetseld. Op de hoeken is het woonprogramma omgekeerd ten opzichte van de tussenwoningen. De slaapvertrekken zijn op de tweede verdieping geplaatst en de woonruimte op de derde verdieping.

ga naar project
Tweelaagse dakopbouwen

De gemeentelijke structuurvisie, o.a. opgesteld door de heer Marnix Norder (wethouder Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie), maakt het mogelijk om in diverse wijken langs doorgaande wegen tot vijf lagen hoog te bouwen. In samenwerking met een vastgoedontwikkelaar hebben wij deze mogelijkheid uitgewerkt voor een bouwblok aan de Zuiderparklaan in de wijk Rustenburg Oostbroek in stadsdeel Escamp.

ga naar project
Dautzenbergstraat

Het bouwblok aan de Dautzenbergstraat in den Haag is voorzien van een dakopbouw waarin zich vier woningen bevinden. De woningen worden ontsloten via de centrale portiek. Ons architectenbureau is gespecialiseerd in de complexe regelgeving, die met dergelijke verbouwingen gepaard gaat. 

Op de plattegrondtekening van de dakopbouw is te zien dat er twee grote en twee kleine woningen gerealiseerd zijn in de dakopbouw.

ga naar project
Buitenzwembad op het dak

In het Benoordenhout aan de Breitnerlaan hebben wij een dakuitbouw gerealiseerd met dakterras en buitenzwembad. De originele zolderverdieping is toegankelijk gemaakt met een vaste trap en uitgebouwd met een dakuitbouw. Het dakterras is voorzien van een veranda met zonnescherm. Rondom het terras is een privacyscherm ontworpen bestaande uit een aluminium frame met daarin melkglas opgenomen. Door het witte scherm, de beige tegels en het blauwe zwembad heeft het terras een mediterraanse uitstraling. Echter wel met de Haagse skyline op de achtergrond.

ga naar project