ga terug naar projectenoverzicht

Amsterdams monument opgebouwd

Andries Snoekstraat

Dit woningblok ligt aan de Andries Snoekstraat in stadsdeel Slotervaart in Amsterdam. Hoewel het woningblok wordt gekenmerkt door een vrij sobere architectuur uit eind jaren 50 staat dit blok toch geregistreerd als monument. De architectuur van de woningen wordt namelijk gekenmerkt door een zogenaamde zaagtand voorgevel. Dat de voorgevel is gedraaid in een hoek van 45 graden t.o.v. de straat is bijzonder en geeft de woningen met recht een monumentale status.

Project: 13064
Jaar: 2013
Locatie: Andries Snoekstraat - Amsterdam
Omschrijving: Amsterdams monument opgebouwd

"Hoekverdraaiing geeft iedere woning zijn eigen voorgevel"


Door de hoekverdraaiing wordt het blok opgedeeld in kleine delen, de woningen. Iedere woning in het blok heeft door deze hoekverdraaiing zijn eigen voorgevel. Toch is dit niet ontaard in een kakofonie van expressie. Het blok is een sobere eenheid gebleven. Dit wordt nog versterkt door de blauwe band langs het dak die continu doorloopt en waaraan de buurt de naam Blueband dorp ontleent.

13f3d88eb2e40a943ef0dd0cba8a2859bd8ac2c5

De woningen zijn echter te klein voor jonge gezinnen. Door de huidige situatie op de woningmarkt is het lastige om te verhuizen. Vandaar dat de opdrachtgever ons vroeg een schetsplan in te dienen bij de gemeente om te kijken of een opbouw op dit monument toch mogelijk zou zijn. Er is gekozen voor een toevoeging die is teruggelegd t.o.v. de zaagtandgevel en die de bestaande architectuur zo niet aantast.

3bfd3d0676c5c42e96555c41b0d5b49793d3edaa

Toch is er wel degelijk voor een oplossing gekozen die een spel speelt met de bestaande architectuur. De hoekverdraaiing is ook terug te vinden in de opbouw. De hoekverdraaiing heeft net als de bestaande architectuur richting door 1 zijde gesloten uit te voeren en één zijde met een groot raam. Het raam refereert in vorm en afmeting naar het keuken raam op de begane grond. 

a08c1fe29b5af47c65533db30315383de6ecc43e
e0a542d24bac6dda5995625623cb7f4d098e56cf
Dakopbouw met zinken details

Vanuit deze dakopbouw kan aan de voor- en achterzijde worden uitgekeken over het Haagse daklandschap. In het ontwerp wilden wij de daklijn respecteren en kozen daarom om een dakopbouw met een schuine zinken kap te ontwerpen.

ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
Dakuitbouw jaren 30 woning in Leiden
ga naar project
Geknikte dakkapel
ga naar project
Geïntergreerde moderne dakopbouw

Voor de hoek van een bouwblok aan de Usselincxstraat in Den Haag hebben wij een ontwerp gemaakt voor een opbouw met dakterras. Gezocht is naar een manier waarop een moderne opbouw een integraal onderdeel kon worden van het bakstenen bouwblok. Er is gekozen voor een ontwerp waarin een modern deel wordt gecombineerd met een traditionele opbouw zodat nieuw en oud worden verweven.

ga naar project
Portiekwoning met dakopbouw en groot dakterras
ga naar project
Extra woonverdieping in Leiden
ga naar project
Dakopbouw als sculptuur

Aan de Rabarberstraat in Den Haag hebben wij op een uitsparing in een woonblok een in het oog springende dakopbouw ontworpen. Door deze uitbreiding kan van het oude winkelpand in de plint een volwaardige woning worden gemaakt.

De uitzondering in het gevelbeeld bij de knik in de straat biedt plek voor een bijzondere opbouw. Samen met de opdrachtgevers is gekozen voor een sculpturale opbouw met een houten gevelbekleding.

ga naar project
Zinken dakopbouw
ga naar project