ga terug naar projectenoverzicht

Amsterdams monument opgebouwd

Andries Snoekstraat

Dit woningblok ligt aan de Andries Snoekstraat in stadsdeel Slotervaart in Amsterdam. Hoewel het woningblok wordt gekenmerkt door een vrij sobere architectuur uit eind jaren 50 staat dit blok toch geregistreerd als monument. De architectuur van de woningen wordt namelijk gekenmerkt door een zogenaamde zaagtand voorgevel. Dat de voorgevel is gedraaid in een hoek van 45 graden t.o.v. de straat is bijzonder en geeft de woningen met recht een monumentale status.

Project: 13064
Jaar: 2013
Locatie: Andries Snoekstraat - Amsterdam
Omschrijving: Amsterdams monument opgebouwd

"Hoekverdraaiing geeft iedere woning zijn eigen voorgevel"


Door de hoekverdraaiing wordt het blok opgedeeld in kleine delen, de woningen. Iedere woning in het blok heeft door deze hoekverdraaiing zijn eigen voorgevel. Toch is dit niet ontaard in een kakofonie van expressie. Het blok is een sobere eenheid gebleven. Dit wordt nog versterkt door de blauwe band langs het dak die continu doorloopt en waaraan de buurt de naam Blueband dorp ontleent.

13f3d88eb2e40a943ef0dd0cba8a2859bd8ac2c5

De woningen zijn echter te klein voor jonge gezinnen. Door de huidige situatie op de woningmarkt is het lastige om te verhuizen. Vandaar dat de opdrachtgever ons vroeg een schetsplan in te dienen bij de gemeente om te kijken of een optopping op dit monument toch mogelijk zou zijn. Er is gekozen voor een toevoeging die is teruggelegd t.o.v. de zaagtandgevel en die de bestaande architectuur zo niet aantast.

3bfd3d0676c5c42e96555c41b0d5b49793d3edaa

Toch is er wel degelijk voor een oplossing gekozen die een spel speelt met de bestaande architectuur. De hoekverdraaiing is ook terug te vinden in de optopping. De hoekverdraaiing heeft net als de bestaande architectuur richting door 1 zijde gesloten uit te voeren en één zijde met een groot raam. Het raam refereert in vorm en afmeting naar het keuken raam op de begane grond. 

a08c1fe29b5af47c65533db30315383de6ecc43e
Dakopbouw brengt licht

De dakopbouw in de Ripperdastraat is een uitbreiding van de bestaande woning op de eerste en tweede verdieping. In de dakopbouw bevinden zich slaapkamers en een badruimte. Er is gekozen voor een combinatie tussen een moderne glazen achtergevel in combinatie met een traditioneel doorlopend dakvlak. Het traditionele schuine dak van de dakopbouw zorgt voor een versmelting van de dakopbouw met zijn omgeving, terwijl de glazen pui een fantastische lichttoetreding mogelijk maakt in de dakopbouw.

ga naar project
Dakopbouw met karakteristieke rode baksteen

Deze twee opbouwen liggen in de Vlierboomstraat in de Vruchtenbuurt. De opbouwen hebben een doorgemetselde gevel waarbij de karakteristieke rode baksteen van de bestaande gevel is herhaald. Tussen het bestaande metselwerk en het nieuwe metselwerk is een rollaag aangebracht van verticale bakstenen die een klein beetje uitsteken ten opzichte van de gevel. De nieuwe gevel sluit hierdoor netjes aan op de bestaande gevel. 

ga naar project
Integrale hoekoplossing

Op deze karakteristieke hoek op de kruising tussen de Vlierboomstraat en de Abrikozenstraat in de Vruchtenbuurt hebben wij deze opbouw gerealiseerd. De wens van de opdrachtgever was een kleine opbouw met een terras aan de voorzijde.

ga naar project
Moderne dakopbouw geeft verhoogd woongenot

Aan de Amstelveenseweg in Amsterdam bevindt zich een appartementencomplex, waarvan de bovenste bewoners een uitbreiding van hun woning wensten. Door het plaatsen van een dakopbouw wordt het opppervlak van de woning bijna verdubbelt. Hierdoor konden de bewoners blijven wonen op de plek waar ze zo graag wonen, maar met een ruime extra verdieping inclusief een dakterras.

ga naar project
Dakopbouw geeft uitzicht en extra slaapkamers
ga naar project
Extra woonverdieping in Leiden
ga naar project
Doorgemetselde dakopbouw

De dakopbouw aan de Rozenstraat in Den Haag kenmerkt zich door een doorgemetselde gevel, waarbij zorgvuldig is gezocht naar een baksteen, die het bestaande metselwerk op een goede wijze continueert. Op de erker is bij deze verbouwing een balkon doorgemetseld. Dit balkon verbindt de dakopbouw als het ware met de onderbouw. 

ga naar project
Vier dakopbouwen IJburg
ga naar project
Vrijblijvend advies van onze architecten
ga naar pagina
nieuw-gevelaanzicht-splitlevel-dakopbouw
Lunterenstraat

In de wijk Oostbroek, hebben wij op de hoek van de Lunterenstraat en de Wolfhezestraat een hoekwoning uitgebreid met een dakopbouw. De gevel van de optopping is uitgevoerd in hetzelfde materiaal als het bestaande gebouw. Hierdoor krijgt dit woonblok een krachtige uitstraling. De originele hoekwoning heeft twee verschillende dakhoogtes. Deze hoogteverschillen zijn vertaald in de nieuwe dakopbouw. De keuken aan de straatgevel bevindt zich op een hoger niveau dan de woonkamer aan het dakterras.

ga naar project